alekxx

Temat: Prazenie kaszy jaglanej
prazenie kasz zalecane je wg TMC w celu podniesienia wartosci energetycznej pokarmu - mozna rownniez myc kasze ale wtedy powinnas przed uprazeniem wysuszyc ja np. w piekarniku, proso, owies i ryz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,578,58480376,58480376,Prazenie_kaszy_jaglanej.html



Temat: produkty wskazane i zakazane
uczulenia na gluten -PRODUKTY ZBOŻOWE Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku uczulenia na gluten -MIĘSO I WĘDLINY wyeliminować w przypadku uczulenia na białka krowie ? cielęcina, wołowina ... aronii ? kisiele i kompoty domowe ( np.. z suszonych śliwek) -PIECZYWO Wszystkie gatunki pieczywa ciemnego i jasnego. -PRODUKTY ZBOŻOWE ? wszelkie kasze ? ryż ? makarony - uwaga na jajka ... u kobiet karmiących wzrasta w porównaniu z okresem przed ciążą. Wartość energetyczna diety kobiety w okresie laktacji powinna być zgodna z zapotrzebowaniem odpowiednim dla jej wieku, masy ciała oraz wysiłku fizycznego i uwzględniać straty związane z wytwarzaniem pokarmu (około 500 kcal). Spożycie białka należy zwiększyć o 19,5 g / dzień w I półroczu laktacji oraz o 14,5 g / dzień w II półroczu zachowując proporcję 60% białka zwierzęcego i 40% roślinnego. Udział białka w puli energetycznej całodziennej diety powinien wynosić 12-14%. Tłuszcz całkowity (ukryty i widoczny) w diecie powinien stanowić około 30% wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej. Rodzaj spożywanego tłuszczu ma wpływ na skład kwasów tłuszczowych w pokarmie kobiecym. Wśród nich szczególne znaczenie mają wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, WNKT (omega 6 i omega 3 i ich pochodne). Źródłem ich są oleje roślinne oraz ryby morskie (makrela, śledź, łosoś, sardynka). Do pokarmu przenikają również szkodliwe kwasy tłuszczowe w postaci izomerów trans obecne w tłuszczach utwardzonych (np. ... spożywanie tłuszczów naturalnych. Węglowodany stanowić powinny 56-58% wartości dziennej puli energetycznej i pochodzić głównie z kasz, pieczywa, ziemniaków dostarczających węglowodanów złożonych oraz z warzyw i owoców dostarczających cukrów prostych i dwucukrów. Udział cukru spożywczego - sacharozy w diecie powinien być ograniczony i nie przekraczać 10% wartości energetycznej racji pokarmowej. Ważne jest, aby codzienna dieta była urozmaicona, bogata w produkty mało przetworzone - ... produktami o zbliżonej wartości odżywczej do wyeliminowanych. Palenie papierosów jest jednoznacznie szkodliwe, zarówno czynne, jak i bierne. Kawa, alkohol mogą być spożywane okazjonalnie w niewielkich ilościach. Suplementacja preparatami mineralno - witaminowymi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,570,21520886,21520886,produkty_wskazane_i_zakazane.html


Temat: produkty wskazane i zakazane
A)PRODUKTY NIEWSKAZANE : -OWOCE cytrusy( pomarańcze) pestkowce (śliwki, morele, wiśnie, czereśnie) truskawki, maliny, jagody, poziomki gruszki kiwi -PIECZYWO Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku uczulenia na gluten -PRODUKTY ZBOŻOWE Wszystkie zboża prócz ryżu i kukurydzy trzeba wyeliminować w przypadku uczulenia na gluten -MIĘSO I WĘDLINY wyeliminować w przypadku uczulenia na białka krowie cielęcina, wołowina baranina zupy gotowane na ... przed obraniem) rozcieńczony sok z czarnej jagody i z aronii kisiele i kompoty domowe ( np.. z suszonych śliwek) -PIECZYWO Wszystkie gatunki pieczywa ciemnego i jasnego. -PRODUKTY ZBOŻOWE wszelkie kasze ryż ... Matki i Dziecka w Warszawie, Zakład Żywienia Zofia Rudzka-Kańtoch, Małgorzata Strucińska, Halina Weker : Dzienne zapotrzebowanie na energię u kobiet karmiących wzrasta w porównaniu z okresem przed ciążą. Wartość energetyczna diety kobiety w okresie laktacji powinna być zgodna z zapotrzebowaniem odpowiednim dla jej wieku, masy ciała oraz wysiłku fizycznego i uwzględniać straty związane z wytwarzaniem pokarmu (około 500 kcal). Spożycie białka należy ... energetycznej całodziennej diety powinien wynosić 12-14%. Tłuszcz całkowity (ukryty i widoczny) w diecie powinien stanowić około 30% wartości energetycznej całodziennej racji pokarmowej. Rodzaj spożywanego tłuszczu ma wpływ na skład kwasów tłuszczowych ... łosoś, sardynka). Do pokarmu przenikają również szkodliwe kwasy tłuszczowe w postaci izomerów trans obecne w tłuszczach utwardzonych (np. niektóre margaryny) i w produktach przygotowywanych z ich udziałem (np. produkty cukiernicze, piekarskie, smażone) oraz w produktach typu fast food- dlatego należy ich unikać . W diecie kobiet karmiących zaleca się spożywanie tłuszczów naturalnych. Węglowodany stanowić powinny 56-58% wartości dziennej puli energetycznej i pochodzić ... 10% wartości energetycznej racji pokarmowej. Ważne jest, aby codzienna dieta była urozmaicona, bogata w produkty mało przetworzone - świeży nabiał, mięso, kasze, dużo świeżych owoców i warzyw. W czasie laktacji wzrasta ... eliminacyjne stosowane z powodu np. alergii u dziecka lub u matki muszą być konsultowane z lekarzem i uzupełniane produktami o zbliżonej wartości odżywczej do wyeliminowanych. Palenie papierosów jest jednoznacznie szkodliwe, zarówno...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,570,21520886,21520886,produkty_wskazane_i_zakazane.html